Сериозно информационно затъмнение цари по въпроса от какви принципи се ръководи

...
Сериозно информационно затъмнение цари по въпроса от какви принципи се ръководи
Коментари Харесай

Столичната община мълчаливо подкрепя хаоса със заведенията в центъра

Сериозно осведомително затъмнение цари по въпроса от какви правила се управлява Столичната община при издаването на разрешения за разполагане на маси и столове по тротоарите. Механизмът, по който това се случва, е много неразбираем и непрогледен, а работещите в общината не са доста склонни да дават отговор на въпроси по тематиката. Това сподели въпросът с следващата лятна градина, която притежател на ресторант на централния бул. " Витоша " стартира да строи през последните дни. Както " Сега " писа, обширна част от пространството пред постройката на Ловно-рибарския съюз бе оградена дни наред, а районът се трансформира в строителна площадка. Настилките по " Витоша " бяха извадени до водопровод, а зейналите дупки бяха запълнени с бетон. Строителството загрози най-туристическата част на София и донесе стеснение на живеещите в града и на посетителите му. 

От Столичната община дадоха отговор повече от лаконично и общо на въпросите на " Сега ", свързани с разрешителното на новия обект, дали огромното строителство е в нарушаване на утвърждения план и каква част от така и така към този момент пренаселения с т.нар. аквариуми бул. следва да се загради. От " Московска " 33 в началото разясниха, че при осъществената инспекция на място е било открито, че ресторантьорът е нарушил плана и е почнал създаване на по-големи фундаменти от утвърдените. " Издадено е наставление за неотложно премахване на нарушаването ", обявиха от общината. Подчинените на кмета Йорданка Фандъкова не прецизираха на каква повърхност са разрешили да се разгърне обектът, по какъв начин ще наподобява той и така нататък Отговорът им беше: " Одобрена е скица за слагане на преносими уреди – маси за консумация и слънцезащитно оборудване, обслужващи стационарния търговски обект, както и план за слънцезащитното оборудване ". Не стана ясно дали градината ще има личен подиум - т.нар. декинг, каквито към този момент могат да се видят съвсем на всички места по " Витошка ", какъв брой маси и столове ще се слагат и други Казано бе единствено, че планът е направен по този начин, че да не затруднява достъпът на пешеходците до двете пейки пред Ловно-рибарския съюз, които няколко дни се намираха в огражденията на строителната площадка.

След като   " Сега " изиска информация дали предписанията са били изпълнени, от общината дадоха отговор, че в началото установените нарушавания са били отстранени и обектът е вкаран в допустимите параметри. " На 28.02.2020 е осъществена последна инспекция на място, с която е установено, че са изпълнени дадените наставления и настилката е възобновена. Изпълнените фундаменти подхождат на утвърждения план, като полагането им е напълно под настилката ", дават отговор от дирекция „ Общински строителен надзор “. Дирекцията още веднъж не обясни за какви фундаменти става дума и по какъв начин би трябвало да наподобява следващото оборудване в пешеходната част от " Витоша ".

Очевидно изказванията на " Общински строителен надзор "  трябва да се одобряват на доверие, защото софийската администрация няма желание да дава отговор изчерпателно на въпросите, свързани с активността й. Според работещи в общината част от разминаванията сред издаденото позволение за слагането на новата градина и първичното осъществяване са се състояли в това, че на тротоара е било позволено да се слагат 8 пилона, върху които да се инсталира заслон, а действително са направени 9 дупки. Проверка на " Сега " сподели, че пред ресторанта и сега има 9 новопоставени колони, като не е ясно дали те може да са толкоз или става дума за продължаващо отклоняване от утвърждения план.

Разяснения несъмнено са нужни, защото наредбата на Столичната община за преместваемите обекти в София е много обтекаема и очевидно разрешава на ползващите тротоарно право да работят субективно и по свое осмотрение. Това демонстрират действителностите по най-скъпия и търсен за комерсиална активност бул. в столицата - " Витоша ". Въпреки че Столичната община приказва за " преместваеми обекти ", пред заведенията най-често става дума за постоянни и вкопани в земята железни структури от стъкло или винил, които трудно могат да бъдат поместени.   

Съгласно същата разпоредба такива обекти може да се слагат при широчина на тротоара над 4.5 м. Освен това те трябва още да са на разстояние над 15 м преди кръстовище на улица от първостепенната улична мрежа, над 10 м преди кръстовище на улица от второстепенната улична мрежа, над 6 м след кръстовище, над 15 м до рекламен детайл или афишна колона, над 30 м между два независими преместваеми обекта и т.н. В т.нар. 2-ра зона на София, в която се намира пешеходната част на " Витоша ", относно преместваемите уреди има и изискване те да не са с площ над 6.50 м. Това са все ограничения, за които мъчно може да се каже дали се съблюдават или не при очевидното отвращение на екипа на кмета на София да дава ясни и конкретни данни.

 

ПРИЗИВ

Експертният съвет към Направление " Архитектура и градоустройство " е предложил на основния проектант на София Здравко Здравков да не се позволява построяването на нови солидни структури на заведенията по булевард  " Витоша " и в София. Това заяви самостоятелният общински консултант Борис Бонев. " Надяваме се основният проектант да се съобрази с рекомендацията и да спре да съгласува планове, които завладяват обществените пространства и чиято правда е прекомерно противоречива ", разяснява той.

" За наше голямо удивление по време на разгорещената полемика стана ясно, че в НАГ приравняват маси, столове или кашпи с тези големи, бетонирани в земята и затворени от всички страни структури. Тоест, дали ще изкопаете дупка с дълбочина над метър, ще я напълните с бетон, издигнете колони, сложите покрив и стени или ще изкарате 1 маса с 3 стола - за институциите това е изцяло идентично. Как е позволено сходна порочна и противозаконна процедура да бъде стандарт по бул. " Витоша " не стана ясно. И това се случва, макар че Столичната община е собственик на улиците и може да откаже както отдаването на тротоарно право, по този начин и слагането на уреди, разнообразни от маси и столове в обществените пространства ", разясни представителят на " Спаси София " във " Facebook ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР